Výcvik na moto
16.9.2009
Re: výcvikové MOTO po novele ?
25.3.2012 11:39 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 82.117.130.3
Mablees napsal
Chápu to dobře že po připravované novelizaci (1.1.2012 / 1.1.2013) můžu na výcvik A1 použít motorku 250 ccm ? Nebo už jsem z těch novel zamotal až umotal . .:-)v připravované novele je napsáno min. 120 ccm a pak až další A2 je od 400 ccm . .
Pokud jsem dobře poučen je potřeba si přečíst první větu a ta zní:
Praktický výcvik v řízení vozidla a zkouška z praktické jízdy se provádí na vozidle zařezeném do příslušné skupiny vozidel,pokud není dále stanoveno jinak a splňujícím dále:
To znamená,že je potřeba dát dohromady § 80a zákona 361+přílohu 2 zákona č.247.
Pokusim se o skupinu A1 a A2.
Pro skupinu A1 na motocyklu bez postraního vozíku s objemem spalovacího motoru
najméně 120 cm3 a nejvíce 125 cm3 o výkonu nejvýše 11 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg,jehož konstrukční rychlost je nejméně 90 km.h
Pro skupinu A2 na motocyklu bez postraního vozíku s objemem spalovacího motoru nejméně 400 cm3 a o výkonu nejméně 25 kW a nejvýše 35 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,2 kW/kg,které nebyly upraveny z motocyklu s více než dvojnásobným výkonem.
Co na to říkáte Luboš Hlaváček
Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
25.3.2012 19:42 vložil Ondřej Horázný (ondrej.horazny) IP: 161-4-80-78.tmcz.cz
Luboš Hlaváček napsal
Euronovela od 19.1.2013-výcvik motoPokud jsem dobře poučen je potřeba si přečíst první větu a ta zní:
Praktický výcvik v řízení vozidla a zkouška z praktické jízdy se provádí na vozidle zařezeném do příslušné skupiny vozidel,pokud není dále stanoveno jinak a splňujícím dále:
To znamená,že je potřeba dát dohromady § 80a zákona 361+přílohu 2 zákona č.247.
Pokusim se o skupinu A1 a A2.
Pro skupinu A1 na motocyklu bez postraního vozíku s objemem spalovacího motoru
najméně 120 cm3 a nejvíce 125 cm3 o výkonu nejvýše 11 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg,jehož konstrukční rychlost je nejméně 90 km.h
Pro skupinu A2 na motocyklu bez postraního vozíku s objemem spalovacího motoru nejméně 400 cm3 a o výkonu nejméně 25 kW a nejvýše 35 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,2 kW/kg,které nebyly upraveny z motocyklu s více než dvojnásobným výkonem.
Co na to říkáte Luboš Hlaváček
Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
26.3.2012 20:06 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 82.117.130.3
Ondřej Horázný napsal
Ano, máte pravdu, tyto dvě úpravy je třeba posuzovat společně.Příklad:Zahájím žáka v AŠ na skupinu B+A2 v září 2012.V dubnu 2013 mu bude 18 let.Na podzim s ním budu jezdit na jawa 350 .Nechám mu např.4 hodiny před zkouškou na čem ho na jaře dojezdím a na čem bude dělat zkoušku.Bude tento žák zkoušen z OŮV nebo nebude.
Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
27.3.2012 09:18 vložil MIROSLAV NEUMANN (Mablees) IP: 90.183.82.214
Luboš Hlaváček napsal
Máte někdo informace o přechodném období.Příklad:Zahájím žáka v AŠ na skupinu B+A2 v září 2012.V dubnu 2013 mu bude 18 let.Na podzim s ním budu jezdit na jawa 350 .Nechám mu např.4 hodiny před zkouškou na čem ho na jaře dojezdím a na čem bude dělat zkoušku.Bude tento žák zkoušen z OŮV nebo nebude.

Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
27.3.2012 13:19 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 50.120.broadband11.iol.cz
MIROSLAV NEUMANN napsal
Zahajovat na "A2" asi ještě nebudete to je až leden 2013, jinak vše je popsáno v 297/2011 .Nevidím jediný důvod, proč bych neměl zahajovat v září žáky na skupinu B+A2. Věřte tomu ,že to bude dělat i spousta škol a spousta učilišť a tam netrvá autoškola 2- 3 měsíce, ale třeba celý školní rok. Tito žáci půjdou na zkoušku po 19.1.2013. To znamená po euronovele. Další žáci budou například ti , kteří nevyhoví věkem, jak jsem již popsal v předchozím článku.
Já jenom chci pokud víte, kde najdu ve 297/2011 vyřešen tento problém jak píšete, napište mi člának a písmeno kde jse o tom píše, abych se mohl ponaučit.
I já jsem člověk, který občas potřebuje nakopnout a poučit a budu za to určitě rád.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
27.3.2012 13:33 vložil MIROSLAV NEUMANN (Mablees) IP: 90.183.82.214
Luboš Hlaváček napsal
Pane kolego, možná si trochu nerozumíme.Nevidím jediný důvod, proč bych neměl zahajovat v září žáky na skupinu B+A2. Věřte tomu ,že to bude dělat i spousta škol a spousta učilišť a tam netrvá autoškola 2- 3 měsíce, ale třeba celý školní rok. Tito žáci půjdou na zkoušku po 19.1.2013. To znamená po euronovele. Další žáci budou například ti , kteří nevyhoví věkem, jak jsem již popsal v předchozím článku.
Já jenom chci pokud víte, kde najdu ve 297/2011 vyřešen tento problém jak píšete, napište mi člának a písmeno kde jse o tom píše, abych se mohl ponaučit.
I já jsem člověk, který občas potřebuje nakopnout a poučit a budu za to určitě rád.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
27.3.2012 13:48 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 50.120.broadband11.iol.cz
MIROSLAV NEUMANN napsal
No já to chápu tak že nembudu asi zahajovat na sk. A2 když ještě je A om. , a pak dále 297/2011 Čl. II přechodná ustanoveníRe: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
27.3.2012 14:19 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 50.120.broadband11.iol.cz
Luboš Hlaváček napsal
Tak to se omlouvám.Pokud jsem psal o JAWĚ , tak jsem samozřejmě myslel Aom a ne A2.Jinak ta příloha ll. řeší zákon 361 a ne 247, kde jsou výcviková vozidla a otázky z OÚV a tam jsem nic takového nenašel.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
27.3.2012 19:16 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 50.120.broadband11.iol.cz
Luboš Hlaváček napsal
Jinak ta příloha ll. řeší zákon 361 a ne 247, kde jsou výcviková vozidla a otázky z OÚV a tam jsem nic takového nenašel.Vše co jsem psal jako A2 je skutečně Aom po staru do 25 kW.
Jde mi jenom o to, jestli mohu dojezdit na jaře žáky na Jawě, nebo jestli jí mám hodit 19.1.2013 do Macochy a dojezdit to na motorce, která bude splňovat novelu. To samé je OÚV, která se přestane zkoušet od AM-T, ale vztahuje se to i na žáky zahájené před novelou ??????
Snad už jsem to popsal trochu srozumitelně.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
28.3.2012 09:04 vložil Ing. Jan Černý (Jan Cerny) IP: 31.153.broadband7.iol.cz
Luboš Hlaváček napsal
Omlouvám se Všem. Není to příloha,ale skutečně článek ll.přechodná ustanovení.Vše co jsem psal jako A2 je skutečně Aom po staru do 25 kW.
Jde mi jenom o to, jestli mohu dojezdit na jaře žáky na Jawě, nebo jestli jí mám hodit 19.1.2013 do Macochy a dojezdit to na motorce, která bude splňovat novelu. To samé je OÚV, která se přestane zkoušet od AM-T, ale vztahuje se to i na žáky zahájené před novelou ??????
Snad už jsem to popsal trochu srozumitelně.
Jinak registrace bude automaticky změněna z A/18 na A2 (čl. IV, bod 3), to samé platí i pro registraci An x A po novele. A podle mých informací z MD tak bude postupováno i v případech profesního osvědčení.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
28.3.2012 11:21 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: fw.cdrail.cz
Ing. Jan Černý napsal
Pane Hlaváček, vše potřebné rovněž najdete v zákoně č. 297/2011 v čl. III a čl.IV. Podle mne je rozhodující datum zkoušky, tedy když žák půjde na zkoušku např. v 03/2013, pak bude dělat test + jízdu bez OÚV. Co se týká výcvikové motorky, nejlepší je pořídit si vhodný jiný motocykl během letoška, který bude splňovat jak A/18, tak A2, tedy moto nad 400 ccm s výkonem 25 kW, a nemusíte vše řešit přes zimu. Já např. používám takovou motorku již čtvrtý rok a nemusím se zabývat tím, na čem bych žáky dojezdil. Jsem toho názoru, že od ledna 2013 bude platit nová úprava, tedy budou třeba i nové motorky. Jediné ustanovení o způsobu zkoušky je v čl. II, bod 2, kde je napsané, že pokud žadatel ukončí výuku a výcvik a absolvuje i zkoušku podle dnešní úpravy, pak se ŘO udělí podle této úpravy. Doklad o zkoušce nesmí být starší než 6 měsíců.Jinak registrace bude automaticky změněna z A/18 na A2 (čl. IV, bod 3), to samé platí i pro registraci An x A po novele. A podle mých informací z MD tak bude postupováno i v případech profesního osvědčení.
www.mototrade.cz
tel. 739 35 35 55
Cena se pohybuje kolem 8 tisíc.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
28.3.2012 18:54 vložil Ing. Jan Černý (Jan Cerny) IP: 31.153.broadband7.iol.cz
Luboš Hlaváček napsal
Pane Ing. Černý, děkuji za Váš názor. Pro ty autoškoly, kterým nevyhovují pro skupinu A2 motocykly, to znamená, že mají výkon nad 35kW, přidávám odkaz na firmu, která upraví legálně se zápisem v TK výkon motocyklu na 25kW.www.mototrade.cz
tel. 739 35 35 55
Cena se pohybuje kolem 8 tisíc.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výcvikové MOTO po novele ?
28.3.2012 22:01 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 50.120.broadband11.iol.cz
Ing. Jan Černý napsal
Pane Hlaváček, já jen doplním, že úprava nemusí být zase tak drahá. Já mám moto HONDA CBF 500, kde úprava výkonu na 25 kW stála necelých 500 Kč za díl potřebný k této úpravě (jde jen o úpravu dorazu plynu, na místo, kde je ovládání klapky karburátoru, se namontuje doraz a rukojeť plynu nejde otočit naplno). Záleží na motocyklu, který si každý vybere. Navíc Honda nabízí moto s 35 kW výkonu. Ale to je řešení jen dílčí, tuto motorku by šlo nyní používat pro An, od ledna 2013 pak na A2 a pro A by stejně byla potřeba další motorka nad 600 ccm a 40 kW.Neúspěšná zkouška před 19.1.2013
12.4.2012 21:10 vložil Luboš Hlaváček (Luboš) IP: 50.120.broadband11.iol.cz
př.: 1) Žák půjde na zkoušku v listopadu 2012 (bude pěkné počasí) na skupinu Ao.Nepovede se mu udělat jízda na moto a ani OÚV.
Protože se po první zkoušce zhorší počasí řeknu mu ,že opravu na Ao uděláme společně s OÚV na jaře např. v březnu.Výcvik jsem prováděl na moto JAWA 350.
Ptám se .Na čem bude dělat žák opravnou zkoušku.Na JAWA 350,nebo na motocyklu A2( nad 400ccm, od 25 kW-do35kW).Bude tento žák dělat opravnou zkoušku z OÚV nebo nebude?
To samé může nastat např.u skupiny B.
př:2)Žák neudělá 15.1.2013 zkouško z OÚV na skupinu B.
Bude zkoušku po 19.1.2013 opravovat nebo ne.
Tím se nechci vúbec zastávat JAWY.Jenom chci nastínit všechny možnosti,které mohou po 19.1.2013 nastat a které mi zas tak jasné nejsou.