Počítače ?!

31.1.2006

Zvládne se zavedení zkoušení na počítači? Miloš Šlajchrt

POČÍTAČE ?!

Já osobně si myslím , že pan ministr už toho řekl hodně, a ne vždy to mělo hlavu a patu. I toto není tak jednoduché jak se možná na první pohled zdá. Jak bude zabezpečen celý systém (jak hardware tak software) proti neoprávněné manipulaci , jak bude zabezpečen tiskový výstup , co když technika v tom nejméně vhodném okamžiku, tedy když žák skončí , řekne dost? Půjde někdo žákovi vysvětlit , že to se holt někdy stává a že jde psát ještě jednou. Tedy domnívám se , že by se nejednalo jen o to nakoupit potřebný počet počítačů ( takový který zvládne testy už nestojí ani moc peněz, tedy by to nemělo nikoho z nás položit), ale provedení jako celku , zda každý PC jednotlivě nebo vše v síti , programové vybavení a věci další s tím související by zřejmě někdo musel dodat. Toho by zřejmě někdo musel vybrat a asi víme kdo by jej vybíral. A jsme tam , kde jsme (ne)chtěli být. Já osobně se nedomnívám , že zavedení výpočetní techniky do celého systému automaticky znamená jeho zkvalitnění. Spíš to na mně dělá dojem proč to dělat jednoduše , když to jde i složitě a navíc by se na tom mohl někdo i napakovat.Spíš bych přivítal , kdyby už konečně začala policie dělat svou práci tak , aby žáci , to co se musí u nás naučit, viděli i na silnicích. Dnes, aby žák prošel u zkoušky nesmí chybovat , ale v momentě kdy dostává řidičák , už to zas až tak nikoho moc nezajímá jak se v džungli bude chovat. Já osobně bych přivítal trochu opačný postup. Nedělejme ze žáků cvičené opice , které musí umět testy jako básničku, ale řešme to ,ať má každý řidič zájem na tom , aby se na silnici choval tak jak má. Jsem optimista a věřím , že bodový systém by k tomuto měl směřovat. Pokud někdo dopustí aby se stal pouze dalším zdrojem korupce na silnicích , pak si myslím , že nemá cenu řešit autoškoly. Na školeních už padají dotazy typu , zda ten kdo bude muset prokázat znovu odbornou způsobilost si bude moci vybrat zařízení , kde se tak stane. Proč asi. Budou se opět vyprávět legendy o tom kde ,co a za kolik? Tedy bránit se novým věcem nemá smysl , dodnes by jsme jezdili žebřiňákem , ale prohlásit že do konce roku budeme testy dělat na počítačích mi připadá stejně neuvážené a velkohubé jako to že do konce roku 2010 bude do Brna třípruhová dálnice. Myslím že na ministerstvu mají dost problémů tak ať si zbytečně nepřidělávají další , ať dají do oběhu kvalitní testy i papírové a až to všechno začne fungovat tak jak má, tak můžeme zdokonalovat. Jen tak mimochodem slíbit lidem , že testy budou na internetu už do konce prvního čtvrtletí ,aby si je mohli zkoušet, zní bohulibě , ale nespoléhá někdo tak trochu na to , že odborná veřejnost včas najde chyby , aby to nedopadlo jako v roce 2001, kdy se testy opravovali za pochodu. V žádném případě nekritizuji postup ministerstva vystavit testové otázky na internet , ale nechť jsou věci tak trochu nazývány pravými jmény. Budu nám všem držet palce aby to nějak rozumně dopadlo. Je i na nás aby autoškola byl rozumný způsob obživy a ne zlatý důl.
Závěrem - v autoškolství dělám už řadu let od roku 1992 mám vlastní firmu v rozsahu A-CE. Tedy si myslím , že už mám právo na vlastní názor , s kterým samozřejmě nemusí každý souhlasit.
Doufám ,že bude lépe. přeji hezký den.
                                                Miloš Šlajchrt člen AA(323)
                                                 autoslajchrt@volny.cz

Autor: Redakce   |   Sekce: Názory členů AAČR   |   Tisk   |   Poslat článek známému

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek