Metodické usměrnění k §52a

18.10.2014

Ministerstvo dopravy distribuovalo prostřednictvím obecních úřadů obcí s rozšířenou působností metodiku, týkající se podmínek pro přijetí na pravidelné školení.

Materiál je na stránkách MD, popř. si ho můžete stáhnout zde:

admin/files/File/Ministerstvo-dopravy/136_2014-160-OST_1_1_Metodicke_usmerneni_k_vykladu___52a_odst__2_zakona_c__247_2000_S_1461468.pdf

admin/files/File/Ministerstvo-dopravy/136_2014-160-OST_2_1_Metodicke_usmerneni_k_vykladu___52a_odst__2_zakona_c__247_2000_S_1461495.pdf

Komentář Asociace autoškol:

není vůbec jasné, co má metodika za cíl. Snad umožnit přijmout na školení řidiče bez řidičského oprávnění? Ač je o tom polemizováno, tak to bod I. závěru stejně netvrdí! Metodika nemůže změnit zcela jednoznačně formulovaný text zákona, byť si o jeho smyslu můžeme myslet cokoli. Provozovatel školicího střediska nesmí v žádném případě na školení přijmout řidiče, který není držitelem příslušného řidičského oprávnění! To je zcela jednoznačně uvedeno v § 52a odst. 1 písm. b) zákona č. 247/2000 Sb. Lze doporučit nechat si od každého řidiče v den školení předložit řidičský průkaz. Tím se vyhnete postihu za správní delikt podle § 56 odst. 2 písm. i) zákona č. 247/2000 Sb. se sazbou do 1 000 000,- Kč.

Pokud jde o bod II. uvedený v závěru metodiky, potom lze konstatovat, že stávající právní úprava není řádně transponována ze směrnice č. 2003/59/ES.

Text směrnice zní:

Článek 1  Oblast působnosti

Tato směrnice se vztahuje na práci řidičů vykonávanou

a) státními příslušníky členského státu a

b) státními příslušníky třetích zemí, kteří jsou zaměstnáni nebo využíváni podnikem usazeným v některém členském státě;

Článek 9

Místo výcviku

Řidiči uvedení v čl. 1 písmenech a) a b) musí projít pravidelným školením podle článku 7 v členském státě, ve kterém mají obvyklé bydliště, nebo v členském státě, kde pracují.

Ačkoli směrnice dává na výběr, kde musí řidiči projít školením, zákon č. 247/2000 Sb. tuto možnost nepřípustně omezuje. Každý řidič by se tedy mohl dovolat tzv. "přímého účinku" směrnice a vyžadovat místo školení za podmínek směrnice.

Tyto problémy mají prý být napraveny v příští novele zákona.

Autor: Ondřej Horázný   |   Sekce: Metodika MDČR   |   Tisk   |   Poslat článek známému