Valná hromada Asociace autoškol dne 31.10.2009

31.10.2009

O víkendu zasedala valná hromada Asociace autoškol ČR – diskuse se vedla hlavně o výcviku na motocyklech

 

V  Pardubicích se konala valná hromada občanského sdružení ASOCIACE AUTOŠKOL ČESKÉ REPUBLIKY, o.s.. Sdružení si klade za úkol hájit práva a zájmy majitelů, učitelů a ostatních pracovníků autoškol a školicích středisek.
 
Vzhledem k chystaným zásadním změnám v oblasti výcvikových motocyklů (zavedení výcviku na motocyklech o vyšším výkonu, novém rozdělení skupin řidičského oprávnění a úvahách o výcviku bez druhého ovládání) byla jedním z hlavních témat výuka a výcvik pro získání řidičských oprávnění na motocykly. Představy ministerstva dopravy v této oblasti přiblížil Mgr. Karel Bezděkovský, který se touto problematikou zabývá.
 
V odborné veřejnosti panuje v současné době rozkol o možném směřování vývoje výcviku na motocyklech bez dvojího ovládání. Obavy jsou zejména z bezpečnosti výcviku. Pozitivně je naopak vnímán faktor větší odpovědnosti žáka.
 
Je naprosto nezbytné, aby takové zásadní změny, mají – li být přínosem pro kvalitu výcviku a bezpečnost provozu, byly připravovány vždy za součinnosti  s odbornou veřejnosti, která je adresátem takových změn. V opačném případě by mohlo být dosaženo pravého opaku, jak se v minulosti nejednou stalo.“  konstatoval předseda sdružení Ondřej Horázný
 
„Výuka žáků na motocyklu s druhým ovládáním je český patent, v Čechách se takto učí již od roku 1944. Pravda ovšem je, že v zahraničí  žáci jezdí sami a učitel jim dává příkaz pomocí interkomu. Osobně se domnívám, že by případné úpravy ve výcviku měly být připraveny velmi pečlivě, motocyklistů na silnicích přibývá a přibývá i nehod. Přehodnocení by si jistě zasloužil např. počet hodin výcviku, pro ty žadatele, jejichž řidičák na jakékoli motorce je jejich prvním řidičákem. Dnes mají polovinu výcvikových hodin, nežli žadatel o řidičák skupiny B.“, dodává Horázný.
 
Ing. Bohumil Pohanka, zkušební komisař MěÚ Žďár nad Sázavou, celému plénu prezentoval velmi moderní přístup k realizaci první části zkoušky pro získání řidičského průkazu na motocykl. Jedná se o kompletně samostatnou realizaci první etapy zkoušky na cvičné ploše bez účasti komisaře na motocyklu.
 
Problematika výcvikové techniky, samotného výcviku a následné zkoušky je v současné době opravdu „žhavým tématem“ a výkonná rada AAČR, o.s. se bude tomuto tématu nadále intenzivně věnovat, podporovat a prosazovat zájmy svých členů.
 
Valná hromada je vrcholným orgánem občanského sdružení a  proběhla volba členů Výkonné rady a také předsedy AAČR, o.s. na nové volební období. Nově bude pracovat výkonná rada ve složení Ivo Křišťan, Ing. Jan Černý, Jiří Martínek, Ing. Pavel Zych, Václav Hirš, Bc. Martin Aujezdský, Ing. Aleš Horčička a Miloš Šlajchrt. Předsedou AAČR, o.s. byl na další funkční období zvolen Ing. Mgr. Ondřej Horázný.
 
Za Výkonnou radu AAČR, o.s.
 
Ing. Aleš Horčička

 

Přihlášení

Jméno:
Heslo:
přihlašovat automaticky  

  Poslat heslo

Jaký způsob výcviku motocyklů preferujete?

74% (13338)

11% (2028)

2% (447)

11% (2075)




Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024